LGBT kişilerin insan haklarından faydalanması

LGBT kişilerin insan haklarından faydalanması


Cinsel yönelim, cinsel kimlik veya cinsiyet ifadesi temelinde ayrımcılık, eşit değer ve eşit hak temel ilkesine aykırıdır. Bu ayrımcılık, açıkça veya örtük olarak, uluslararası yasalar uyarınca yasaklanmıştır.

BM insan hakları sözleşmeleri lezbiyen, gey, biseksüel ve transseksüel (LGBT) kişilerin insanlık haklarından yararlanmalarını sağlamanın yanı sıra onlara dair ulusal ve uluslararası korumanın da temelini oluşturmaktadır. Cinsel yönelimle ilgili hususlar, Uluslararası Medeni ve Siyasi Haklar Sözleşmesi’nin 26. maddesi'nde açıkça ayrımcılık yasağı kapsamında belirtilmemiştir. Bununla birlikte, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komitesi, 26. maddenin lezbiyen, gey ve biseksüel insanlara yönelik ayrımcılık yasağını da içerecek şekilde yorumlanması gerektiğini açıklamıştır. BM Ekonomik, Sosyal ve Kültürel Haklar Komitesi de aynı hususu 2009'da vurgulamıştır. Böylelikle hem cinsel yönelim hem de cinsel kimlik, Uluslararası Ekonomik, Sosyal ve Kültürel Haklar Sözleşmesi'nin 2. maddesindeki ayrımcılığı önleme kapsamına girmiştir.

BM İnsan Hakları Konseyi, 17 Haziran 2011'de cinsel yönelim ve cinsel kimliği gözetmeksizin herkesin eşit değer ve haklara sahip olduğunu vurgulayan bir kararı kabul ettiğinde LGBT bireylerin hak mücadelesi açısından tarihi bir başarı kaydedilmiştir. Bu kararda, insanların cinsel yönelim ya da toplumsal cinsiyet kimliği nedeniyle maruz kaldıkları şiddet ve ayrımcılıkla ilgili ciddi kaygı dile getirildi ve aynı zamanda bu konuda Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komiseri tarafından bir çalışma yapılması istendi. Sonraki rapor, 15 Aralık 2011'de yayınlandı ve dünyadaki LGBT kişilerin ölümcül saldırı ve işkence gibi ciddi nefret suçlarına maruz kaldıklarını ortaya koydu.

Birçok ülkede hala eşcinsellik suçtur ve bu insanlar işyerinde, eğitim sisteminde cezalarla karşılaşıyor ve ayrımcılığa maruz kalıyorlar. Konuyla ilgili olarak BM İnsan Hakları Komiseri, "LGBT kişilere karşı işlenen ayrımcılık suçlarıyla mücadele bağlamındaki cesaretin, diğer önyargı motivasyonlu suçlarla karşılaştırıldığında özellikle zayıf olma eğilimi taşıdığını" ve "bir yanıt isteyen çok sayıda insan hakları ihlallerinin ortaya çıktığını" söylemektedir. Karara göre, bu rapor BM İnsan Hakları Konseyinde devamlı diyalogun temelini oluşturacaktır.



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İngiliz Haklar Bildirgesi (Dilekçesi) (1628) (Petition of Rights)

Çocuk Hakları

İlk İnsan Hakları Belgesi: Cyrus (Kiros) Silindiri