Çalışma Hakkı

Çalışma Hakkı


BM İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’ne göre, herkes işsizlikten korunma ve çalışma hakkına sahiptir. BM Kadınlara Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Önlenmesi Sözleşmesi’nin 11. maddesinde belirtildiği üzere ise herkes, herhangi bir ayrım yapmaksızın, eşit iş için eşit ücret alma hakkına sahiptir. Buna ek olarak, çalışma hakkı, BM Ekonomik, Sosyal ve Kültürel Haklar Sözleşmesi ile Avrupa Sosyal Şartı tarafından korunmaktadır.

BM Ekonomik, Sosyal ve Kültürel Haklar Komitesi’nin 24 Kasım 2005’de kabul ettiği genel yoruma göre çalışma hakkı, birçok uluslararası hukuk belgesinde yer alan temel bir haktır. Ekonomik, Sosyal ve Kültürel Haklar Sözleşme’sinin 6. maddesi, uluslararası belgeler arasında bu hakkı en geniş biçimde ele alan maddedir. Çalışma hakkı, diğer insan haklarının gerçekleşmesi için şarttır ve insan onurunun ayrılmaz bir parçasını oluşturur. Her birey, insan onuruna yaraşır bir hayat sürebilmek için çalışma hakkına sahip olmalıdır. Çalışma hakkı, çalışılan iş özgürce seçildiği ve kabul edildiği sürece, bireyin kendisinin ve ailesinin yaşamlarını sürdürmelerine, gelişimlerine ve toplumda tanınmalarına katkıda bulunur.

Çalışma hakkı her insana ait bireysel bir haktır ve aynı zamanda kolektif bir haktır. Bu hak, gerek serbest işleri, gerekse maaşlı işleri kapsamaktadır. Çalışma hakkı, günümüzün kapitalist dünyasında mutlak ve koşulsuz olarak bir iş sahibi olma hakkı olarak anlaşılmamaktadır. Ama her insanın çalışacağı işi özgürce kabul etme ve seçme hakkını içermektedir. Kişinin hiçbir şekilde zorla bir işte çalıştırılmama veya bir işi yapmaya zorlanmamasının yanı sıra, herkesin bir işe erişimini güvence altına alan bir koruma sistemine ulaşabilmesini de kapsar. Çalışma hakkı aynı zamanda işten adil olmayacak şekilde yoksun bırakılmamayı da içermektedir.



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İngiliz Haklar Bildirgesi (Dilekçesi) (1628) (Petition of Rights)

Çocuk Hakları

İlk İnsan Hakları Belgesi: Cyrus (Kiros) Silindiri