Hukukun üstünlüğü ve insan hakları

Hukukun üstünlüğü ve insan hakları


Uluslararası insan hakları çalışmaları, insan haklarının korunması için hukukun üstünlüğünün önemini giderek arttırmaktadır. Hukukun üstünlüğü, hiç kimsenin hukukun üstünde olmaması, devletin hukuka uyması ve devlet iktidarının kötüye kullanılmasına karşı önlemlerin alınması anlamına gelmektedir. Aynı zamanda yasaların ayrımcılık yapmadan ve insan haklarına saygı gösterilerek yapılmasını ve uygulanmasını da gerektirir. Ek olarak, hukukun üstünlüğü, herkesin erişebildiği, yolsuzluğa bulaşmamış polis memurları ve savcıları ile özgür avukatları ve bağımsız, tarafsız bir yargısı olan işleyen bir yasal sisteme de ihtiyaç duyar.

BM'nin İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi'ne göre, herkes tarafsız ve bağımsız bir hakim tarafından görülen adil ve açık duruşma hakkına sahiptir.

Ulusal hukuk sistemlerinde insan haklarının korunmasını sağlamak için uluslararası sözleşmelerde yasal kesinliği garanti edecek bazı düzenlemeler bulunmaktadır. Bunlar arasında kanun önünde eşitlik hakkı, cezai yaptırımların makul bir süre içinde soruşturulması ve mahkemede yargılanması hakkı, keyfi gözaltı yasağı ile adil ve tarafsız yargılama hakkı sayılabilir.



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İngiliz Haklar Bildirgesi (Dilekçesi) (1628) (Petition of Rights)

Çocuk Hakları

İlk İnsan Hakları Belgesi: Cyrus (Kiros) Silindiri