Kadın Hakları

Kadın Hakları


BM Şartı

BM tarafından kadın hakları konusunda atılan ilk adımlardan biri, kuruluşundan hemen sonra, insan haklarının kadınlar ile erkekler, genç kadınlar ve genç erkekler için eşit derecede geçerli olduğunun, tüzüğünde belirtilmesi olmuştur. Yıllar geçtikçe, Birleşmiş Milletler sürekli olarak bu ilkeyi birçok farklı sözleşmeye sokmaya devam etmiştir.

CEDAW Sözleşmesi

1979 tarihli Kadınlara Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Önlenmesi Sözleşmesi (CEDAW), kadınlara ve erkeklere eşit hakların sağlanması için bir çerçeve sunmaktadır. Sözleşme, hükümetlerin uygun yasal önlemler ve uygulamalar yoluyla kadınlara karşı yaygın ayrımcılık biçimlerini yasaklama yükümlülüklerini vurgular. Günümüzde toplumsal cinsiyet eşitliği politikasının genel amacı, kadınların ve erkeklerin, yaşamın önemli alanlarında eşit fırsatlar, hak ve sorumluluklar kazanmalarına olanak sağlanması olarak tarif edilebilir.

CEDAW Komitesi

Kadınların Ayrımcılıkla Mücadele Komitesi, Taraf Devletlerin CEDAW'a uygunluğunu izlemek üzere görev yapan bağımsız bir BM uzman organıdır. Sözleşmeye Taraf Devletler, her dört yılda bir, anlaşma yükümlülüklerine uymak için aldıkları yasal, adli ve idari önlemler hakkında ulusal raporlar sunmalıdır. Raporlar daha sonra Komite’nin toplantılarında ele alınır; burada bu raporlar tartışmaya açılır, hükümet temsilcileri kendi raporlarını sunmaya ve Komite’nin sorularını cevaplamaya çağrılır. Komite, STK'lardan da bilgi alabilir. Komite, bu STK’lardan, Komite’nin, Sözleşme’yi yorumlamasına dair öneriler ve genel tavsiyeler de isteyebilir. Bununla birlikte, bu gibi tavsiyeler Taraf Devletler için yasal olarak bağlayıcı değildir. Kadınların Ayrımcılıkla Mücadele Komitesi, diğer şeylerin yanı sıra, kadınlara yönelik şiddet ve Sözleşme'ye konulan çekincelerin kaldırılması konusunda özellikle etkin bir rol oynamıştır.



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İngiliz Haklar Bildirgesi (Dilekçesi) (1628) (Petition of Rights)

Çocuk Hakları

İlk İnsan Hakları Belgesi: Cyrus (Kiros) Silindiri