Azınlıkların Hakları

Azınlıkların Hakları


BM İnsan Hakları Komisyonu ve Ayrımcılığın Önlenmesi ve Azınlıkların Korunması Alt Komisyonu Raportörü Francesco Capotorti’ye göre azınlık;
“– Bir devletin nüfusunun geri kalanına göre sayısal olarak az,
– Egemen durumda bulunmayan,
– Üyeleri o ülke vatandaşları olarak etnik, dini ya da dilsel açıdan nüfusun geri kalanından “farklı” olan ve
– Kültürlerini, geleneklerini, dinlerini ya da dillerini korumak amacıyla üstü örtülü bir dayanışma duygusu gösteren grup”tur.

Azınlık hakları; varlığın korunması, ayrımcılık ve işkenceyle savaşım, kişi haklarının korunması ve geliştirilmesi ile politik yaşama katılma konularını kapsamaktadır. Birçok ülke, azınlık haklarının korunması amacıyla özel yasalar çıkarmış ve ombudsmanlık kurumları oluşturmuştur.

Azınlık haklarını düzenleyen temel insan hakları standartları; Uluslararası Medeni ve Siyasi Haklar Sözleşmesi (Madde 27), Birleşmiş Milletler'in ulusal, etnik, dini ve dilsel azınlıklara üye kişilerin haklarına ilişkin deklarasyonu, Avrupa Konseyi’nde imzalanan Ulusal Azınlıkların Korunması Çerçeve Sözleşmesi ve Bölgesel ve Azınlıktaki Dilleri Koruma Antlaşması ve 1990 tarihli AGİT Kopenhag belgesidir.

Bu sözleşmeler arasında azınlık hakları açısından en kapsamlılarından biri olarak nitelenebilecek Ulusal Azınlıkların Korunması Çerçeve Sözleşmesi, çocuk bakımı, her seviyedeki eğitim, kültür, medya, ayrımcılıkla mücadele ve yaşlı bakımı gibi sosyal yaşamın tüm alanlarıyla ilgilenmektedir. Çerçeve Sözleşmesi her beş yılda bir hazırlanan bir raporla, uygulama sonuçları açısından izlenmektedir.




Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İngiliz Haklar Bildirgesi (Dilekçesi) (1628) (Petition of Rights)

Çocuk Hakları

İlk İnsan Hakları Belgesi: Cyrus (Kiros) Silindiri