Özel ve aile yaşamına saygı gösterilmesi hakkı

Özel ve aile yaşamına saygı gösterilmesi hakkı


Herkesin özel ve aile hayatına saygı gösterilmesini isteme hakkı vardır. Hiç kimsenin evi veya haberleşmesi kanuna aykırı, keyfi müdahaleye maruz bırakılmamalıdır.  Bu haklar, yalnızca devletin özel ve aile hayatına müdahale etmekten kaçınması için değil, aynı zamanda diğer kamu otoriteleri tarafından ve diğer bireyler tarafından da saygı gösterilmesi için vardır. Özel ve aile yaşamına saygı hakkı birçok uluslararası belge tarafından koruma altına alınmıştır. Bunların en önemlilerinden biri olan Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nde (AİHS) 8. maddede şöyle denilmektedir:

“1. Herkes özel hayatına, aile hayatına, konutuna ve haberleşmesine saygı gösterilmesi hakkına sahiptir.
2. Bu hakkın kullanılmasına bir kamu otoritesinin müdahalesi, ancak ulusal güvenlik, kamu emniyeti, ülkenin ekonomik refahı, dirlik ve düzenin korunması, suç işlenmesinin önlenmesi, sağlığın veya ahlakın veya başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması için, demokratik bir toplumda zorunlu olan ölçüde ve yasayla öngörülmüş olmak koşuluyla söz konusu olabilir.”

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve Protokolü hükümlerine göre özel ve aile hayatıyla ilgili ihlal iddialarına ilişkin birçok vakayı incelemiştir. Bu davalar, kürtaj, eşcinselliğin suç kapsamı altına alınması, transseksüellerin karşılaştığı sorunlar, suç önlemede gözetleme yöntemleri, personelin işyerindeki kontrolleri ve evlat edinilen evlerde çocukların yerleştirilmesi gibi konuları ele almıştır.

Evlilik birliğine özgürce katılma ve bir aile kurma hakkı

Herkes evlilik birliğine özgürce katılma ve bir evlilik ortağı seçme hakkına sahiptir. Evlilik birliğine özgürce katılma ve aile kurma hakkı BM'nin İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi (Madde 16), Medeni ve Siyasi Haklar Sözleşmesi (Madde 23) ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi (Madde 12) ile korunmaktadır.

Evlilik yaşına gelmiş olanların, kurumlar tarafından müdahale edilmeden özgürce bir eş seçme hakkı vardır. Yukarıda bahsedilen maddeler, evliliğe zorlanmama hakkını da içermektedir. Hükümler belirli bir evlilik yaşı veya boşanma ve / veya boşanmadan yeni bir evlilik yapma hakkı tanımlamaz. Öte yandan evlilik süresince ve sona ererken eşler arası eşitliğin korunması hususu, BM'nin Medeni ve Siyasi Haklar Sözleşmesi’nin 23. maddesinde yer almaktadır.




Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İngiliz Haklar Bildirgesi (Dilekçesi) (1628) (Petition of Rights)

Çocuk Hakları

İlk İnsan Hakları Belgesi: Cyrus (Kiros) Silindiri