Köleliğin ve köle ticaretinin yasaklanması

Köleliğin ve köle ticaretinin yasaklanması


İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’ne göre kimse kölelik veya esaret altında tutulamaz. Kölelik ve köle ticareti tüm formlarında yasaklanmıştır. Hiç kimse zorla çalıştırılamaz. Kölelik yasağı, Uluslararası Medeni Sivil ve Siyasi Haklar Sözleşmesi'nde (Madde 8) ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nde (Madde 4) de yerini almıştır.

Kölelik birçok formda bulunmuştur ve çeşitli kültürlerde mevcuttur. Kölelik Antik Yunan'da ve Roma İmparatorluğunda da var olmuştur. On yedinci yüzyılda Transatlantik köle ticareti başladı. Birçok Avrupa ülkesi, Afrika'nın batı kıyısında köle ticaretini gerçekleştirdi; burada köleleştirilen insanlar Karayipler, Güney ve Kuzey Amerika'ya ihraç edildi. On dokuzuncu yüzyılda kölelik ve köle ticareti Avrupa ülkeleri tarafından yasaklanmış ve transatlantik köle ticareti sona ermiştir.

Günümüzde insan ticareti adı verilen olgu, köleliğin yeni bir formu olarak karşımıza çıkmaktadır. İnsan ticareti, yıkıcı sonuçları olan ciddi bir suçtur. Birleşmiş Milletler, her yıl 3-4 milyon insanın, özellikle kadınlar ve çocuklar olmak üzere, insan ticaretinin kurbanları olduğunu ve bunların çoğunluğunun cinsel istismara uğradığını ve fahişeliğe zorlandığını tahmin ediyor. Fahişelik ve diğer cinsel sömürüye ek olarak insan ticareti mağdurları zorunlu çalışma, kölelik, insan organları ticareti ve diğer sömürü biçimlerine de maruz kalmaktadırlar.




Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İngiliz Haklar Bildirgesi (Dilekçesi) (1628) (Petition of Rights)

Çocuk Hakları

İlk İnsan Hakları Belgesi: Cyrus (Kiros) Silindiri